Ca. 4000 liter osorterat avfall i veckan, det mesta olagligt.

31 januari, 2024

Bild hämtad från www.okrab.se

Redan i slutet på 1800 talet infördes sophantering i de flesta städerna i Sverige och omkring 1980 började vi att källsortera. Det är alltså ca. 40 år sedan och som det numera även är lag på. Styrelsen frågar sig därför hur vi i vår förening med 123 lägenheter kan fylla 4000 liter behållare med osorterat avfall varje vecka.

Att källsortera är mycket enkelt och föreningen har behållare för all sorts förpackningar, tidningar, mat, elektronik och lampor och lagen ställer endast krav på att förpackningar skall tömmas och rensas ur men att de inte behöver rengöras.

Så vad blir det då kvar att slänga i de gröna tunnorna för osorterat avfall? jo följande:
– kuvert, kvitton, post-it-lappar, pennor
– dammsugarpåsar
– blöjor, bindor, tamponger, plåster, tops
– toalettborstar, diskborstar, tandborstar
– kondomer, tuggummi
– kattsand, sågspån från smådjursburar
– cigarettfimpar, snus
– disktrasor, smutsiga textilier, trasiga skor

Så var är då problemet med källsortering om det inte handlar om ren lathet från de av oss medlemmar som fyller dessa behållare, till en helt onödig kostnad för oss samtliga medlemmar på ca. 60000:-/år.